Onze ruggengraat

Onze ruggengraat

De zoektocht naar vrijwilligers is een continu proces. In de afgelopen jaren is gebleken dat alles daar mee valt of staat.

De korte samenvatting van onderstaand verhaal: meld u aan als vrijwilliger! Neem contact op met mij (de voorzitter) of via het secretariaat of wie dan ook, maar meld u, ook al is het maar voor een eenmalige actie. Geef aan wat je leuk vindt en we zoeken er iets bij.

Met BBV De Kikkers gaat het goed, we hebben veel plezier en knopen de eindjes lekker aan elkaar. Door de wijzigingen in het bestuur zijn we weer fris. Financieel alles tegen het licht houden en wat meer afspraken vastleggen, we zijn op de goede weg.

Vele leden hebben vele goede ideeën, veel makkelijk en sommige wat moeilijker en natuurlijk ook de (schijnbaar) onmogelijke. Hoop doet leven.

Naast de dagelijkse zaken, zoals dagelijks bestuur, wedstrijd zaken, zaalhuur, trainingen, fluiten en tafelen zijn er vele nevenactiviteiten en jaarlijks terugkerende zaken zoals teamindeling, materialen, jeugdkamp, activiteiten, opleidingen en cursussen, hiervoor hebben we vele vrijwilligers nodig.

Wat duidelijk is dat het soms net een bedrijf is, we hebben alleen geen personeel maar vrijwilligers. Voordeel van vrijwilligers is dat ze willen, nadeel is dat ze niet altijd kunnen. Tijd of kundigheid is soms een probleem. Dit kun je opvangen door meerdere vrijwilligers samen wat te laten doen. Meer tijd en meer kennis/kunde.

Een nadeel lijkt dat het een bepaald ras lijkt, het is vaak dezelfde groep, dan doen ze het een en dan het ander. Soms gaat er een weg en komt er een bij. Maar het blijft een bepaald “slag” volk.

En die denkwijze, of zienswijze, is precies het probleem, het is geen bepaald slag volk, het zijn je mede-leden. Allen met hetzelfde doel: basketball. Met andere woorden, we hebben voldoende vrijwilligers, maar hoe kunnen we ze nu activeren? Moeten we een ieder verplichten wat te doen? Verlichting van de werkzaamheden voor enkele vrijwilligers is zeer welkom en zeker nodig, geregeld haken mensen af vanwege alles wat op ze af blijft komen. Als je eenmaal iets doet wordt je zo weer gevraagd nog wat anders te doen en als je niet zo goed nee kan zeggen wordt het snel te veel. Maar als jij het niet doet, wie doet het dan. We moeten zien dat het ons probleem wordt en niet van een paar vrijwilligers.
De taken zijn niet ingewikkeld, inplannen van taken of overleggen welke cursussen. Het helpen bij het tafelen, broodjes smeren bij het kamp, regelen van een vergaderlocatie, overleggen met de gemeente over extra zaaluren, organiseren van een toernooi. Vele handen maken licht werk.
Vooral ook als ouder/verzorger kun je veel bijdragen, ouders/verzorgers hebben vaak ervaring vanuit hun clubleven (van nu of vroeger), opleiding of werk, na een korte uitleg kun je ook tafelen, als je de scores bijhoudt en alle fouten noteert of de tijd bijhoudt krijg je meer inzicht in het spelletje en beleef je het intensiever, kun je ook beter meepraten over de favoriete bezigheid van je kind. Wat is er nu leuker dan samen genieten?

Wellicht heb je een achtergrond als trainer/coach, heb je kennis over groepsgedrag, kun je goed motiveren, allemaal zaken die van pas kunnen komen, misschien kun je assistent trainer/coach worden, zodat de hoofdtrainer ook wat minder druk ervaart. Of je ondersteunt de technische commissie bij de begeleiding van de trainers/coaches.

Wellicht organiseer je beurzen of trainingen of bijeenkomsten op je werk, ook hier kunnen we je hulp gebruiken. Het is niet zo dat de huidige vrijwilligers niet weten hoe, maar vaak doen ze ook al andere dingen. Of verzorgen ze de inhoud van de bijeenkomst of geven de clinic waarvoor een ieder uitgenodigd moet worden.

Er zijn zoveel dingen te doen en we weten echt wel hoe het zou kunnen, we hebben echter hulp nodig bij de uitvoering en hopen dat we met de kennis van de leden en hun ouders/verzorgers dingen kunnen verbeteren en makkelijker kunnen maken.

Als er dan mensen op moeten staan in een situatie waar meer vrijwilligers nodig zijn, dan is het natuurlijk het bestuur. En dat doen we dan ook. Nu is het moment daar. We willen met een ieder persoonlijk contact, we zullen vragen wat je al doet, wat je leuk vindt om te doen en hoeveel tijd je hebt. We werken gewoon de hele ledenlijst af. De planning is eind juni, dus bereid je voor, denk er over na, wat vind je nou echt leuk om te doen, en denk dan vooral in dingen als organiseren, mensen iets bijbrengen, mensen begeleiden, dingen regelen, planningen maken of schema’s of misschien wel overleggen met anderen, samenwerkingen zoeken. Het maakt niet uit, alles is goed. Als je tijd hebt en de wil dan kunnen we samen voor nog meer plezier zorgen en vooral een veilig sportklimaat bij De Kikkers, want als alles geregeld is en dat door vrolijke mensen zonder stress of frustraties, dan hebben we ons doel bereikt.

Tot juni! (Ben je geïnspreerd, spreek ons dan gerust eerder aan!)

Met vriendelijke groeten,

Uw bestuur
Bert Beverdam
Saskia ten Berge
Maaike Mulder
Wouter Maathuis